Verhuisd & omgaan met computertijd en social media.

Mijn blog is verhuist naar hier. Omdat ik een cursus over social media wil gaan doen, was het slim om mij in te werken in de sites en vormen die op die cursus.  Wordpress, twitter, flikr, delicious,… Dat deed mij meteen weer ervaren hoe leuk het is om bezig te zijn op de computer knutselen met foto’s, links, om hulp vragen via skype en twitter en regelmatig afgeleid worden door andere zaken die via diezelfde sociale media langskomen. Voor ik het doorhad was het lang na middernacht. (mijn beoogde bedtijd).
 Ook zo verging het onlangs mijn stiefdochter; zij was al een halfuur geleden naar bed gestuurd en zat toen ik stil iets kwam zoeken nog op de rand van haar bed met de laptop op schoot. klinkt bekend? Het bewaken van computer en social media tijd bij kinderen en pubers is voor veel ouders lastig. omdat ze zelf ook achter de computer zitten, of omdat de kinderen zich haast niet laten afleiden; wat op het scherm gebeurt is zo interessant en aantrekkelijk, dat dat achterlaten voel ‘alsof je een muis doodtrapt’  zoals mijn vader eens zei.
En toch… de hele dag achter de computer kan toch niet goed zijn? kinderen moeten toch ook buiten spelen? en kletsen met anderen?
Buiten spelen, zeker in de zomer wanneer zij een voorraad vitamine D aanmaken is zeker belangrijk. Ook regelmatige beweging komt de gezondheid ten goede. kletsen met anderen kan ook (en doen ze ook) via internet. en stomme filmpjes kijken,.. riepen onze ouders niet dat al die stripboeken nooit goed konden zijn voor onze ontwikkeling?
Al deze redenen om achter het beeldscherm vandaan te komen, gelden echter ook voor de ouders van de wizzkids. Misschien een idee om samen met de kinderen buiten te gaan spelen? Ik vroeg vandaag op twitter, facebook en hyves:
Hoe krijg/hou jij kinders/tieners achter beeldscherm vandaan en liefst naar buiten? #dtv #opvoeding #tipsgevraagd #vakantie
Antwoorden:

  • stroom eraf gooien! 🙂
  • Ik doe net of de stroom uitvalt…. (gebeurt hier nogal vaak). Nee even zonder gekheid. Gewoon vragen “tot hoe laat blijf je voor de buis hangen?”. Vaak willen ze dan 1 programma afkijken, en spreken we af dat ze daarna iets anders gaan doen
  • Gewoon buiten zetten met de deur op slot 🙂
  • Hahaha, kansloos. Ik zet de kookwekker. Na uurtje moeten ze iets anders gaan doen.
  • Limiet stellen: je mag tot twaalf uur en daarna ga je even boodschappen voor me doen. Of… na twaalf uur heb ik klusjes voor je, je mag ook naar buiten, een eind gaan fietsen of zo.
  •  Ik ken mensen die dat niet belangrijk vinden, maar bij mijn kinderen hadden we gewoon een limiet en een maximale tijd, tenzij het voor school was natuurlijk
  • Wie de meeste slakken vangt, mag in bad!
  • Ga eens geocachen! Dat vinden ze avontuurlijk / spannend. #schatzoeken zie www.geocaching.com
  • Tja als je dat weet… hoor ik het ook graag!
  • Beeldscherm buiten zetten. Als de kinders ook moeten bewegen plaats je het scherm best op de automatische grasmaaier.
Een paar voorstellen zijn niet zo interessant of haalbaar, (ik heb geen bad) de laatste ga ik eens proberen als ik een grotere tuin met grasmaaier heb. Geocaching hebben we  vanmiddag gedaan, de dichtstbijzijnde leverde ons toch een loopje van 199m heen en terug op. 🙂
Meer leuke dingen buiten doen?
Buitenspelen volgens museum kinderwereld
Over het belang van buitenspelen
Buitenspelen met een groep kinderen
Buitenspelen vanuit België

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s