Tropenjaren

‘Mijn baby wekt me elke ochtend om half zes, mijn peuter wordt dan vaak ook wakker. Als die dan al blijft slapen, wordt ze om zes uur wakker. Dat gaat nu al vijf maanden, ik weet niet hoe lang ik dat nog kan volhouden..’ De moeder die ik aan de telefoon heb klinkt tamelijk wanhopig. En het ergste is dat ik haar niet kan helpen of geruststellen: de jaren met meerdere jonge kinderen zijn tropenjaren.
Hoe kun je als jonge moeder wel overleven in deze slopende tijd? Samen aan de telefoon komen we tot een aantal ideeën:

  • Ten eerste is het belangrijk dat je de rust pakt als die er wél is. Als je oudste nog een middagdutje doet, kun je die tijd gebruiken om af te wassen, te stofzuigen en de was te vouwen, je kunt die tijd echter ook gebruiken om ook even te gaan liggen, te slapen misschien zelfs. Als je oudste een deel van de dag op school is, kun je in die tijd een uurtje plannen dat je kunt gaan liggen met de baby.
  • Maak het jezelf ook ‘s nachts gemakkelijk; als je baby wakker wordt en jij moet uit bed naar de andere kant van de overloop lopen, is dat een grotere storing in je rust dan als je met een armbeweging je kind in bed kan pakken of naar je toe trekken om haar aan te leggen.  Het zou zomaar kunnen zijn dat dan ook je peuter doorslaapt omdat hij de baby nauwelijks hoort.

Als je oudste niet meer slaapt overdag en ook nog niet naar school gaat, Is het slim om je netwerk eens na te lopen; is er iemand die je vertrouwd een paar uur met je peuter op te trekken?
Mensenkinderen worden tamelijk hulpeloos geboren en hebben in vergelijking met onze ‘naaste familie’ de mensapen behoorlijk wat zorg nodig voor een vrij lange tijd. Dat is de prijs die we betalen voor wetenschap, kunst, muziek,… ons grote brein.
Kijkend naar deze ‘naaste familie’ en mensen in middeleeuwse en prehistorische omstandigheden, zien we dat een modern gezin van twee ouders en een paar kinderen een heet recent experiment is dat niet voor iedereen goed uit lijkt te pakken. Een meer natuurlijke habitat voor jonge mensenkinderen lijkt een groep van ca 10 personen die voor baby en peuters zorgen. Moeders, vaders, oma’s, tantes, ooms, broers en zussen die bij toerbeurt de baby rondsjouwen, de peuter eten geven en bij het vuur weghouden terwijl de moeder de baby voedt. Natuurlijk kunnen vrienden en buren deze rol ok uitstekend op zich nemen, zodat moeder en baby even kunnen slapen en moeder er de volgende dag om half zes weer tegen kan.

Over de invloed van ons grote brein op de zwangerschapsduur:
http://natuurlijk.aardig.be/natuurlijk-ouderschap-ap/ap-in-de-prehistorie/de-eerste-hominiden/#t2

Over nachtelijk ouderschap:
http://www.borstvoeding.com/aanverwant/samen-slapen/geestelijke-gezondheid.html

Over delen ouderschap in gemeenschap: (Engels)
http://weblectures.leidenuniv.nl/mediasite/Viewer/?peid=9133c0bc81754f5288110191e62c201d

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s