Moeder, kind, thats it.

Commode, wagen, badje, wieg, luiers, flessen, fopspeen, autostoeltje, kinderstoel, draagdoek, kleertjes, speelgoed, omslagdoeken, kruik, hydrofiele doeken, navelbandjes, babyzeep, rompertjes, huidolie….
Wie herkent het niet? Tijdens de zwangerschap, als je overal zwangere vrouwen en baby’s ziet, kun je er niet omheen: Een lijstje van wat je nodig hebt als je een baby krijgt. Je zou je welhaast af gaan vragen hoe de mensheid ooit zover gekomen zijn zonder al deze producten. Wat heeft een baby allemaal nodig? Eigenlijk is het antwoord erop net zo simpel als dat het ingewikkeld is: zijn ouders. Een baby kan niet zonder zijn ouders, hij vindt in hun nabijheid voeding, warmte, aanraking en liefde. Dat alles doet hem groeien en verder heeft hij eigenlijk niets nodig.

Natuurlijk willen ouders graag van alles het beste voor hun kind. En in onze maatschappij waar niets voor niets is, betekent dat veel dingen kopen. Dat veel van die dingen tamelijk nutteloos zijn, is niet zo belangrijk. Nutteloze dingen kopen voor jezelf of je kind is in elk geval goed voor de economie. Wat veel mensen niet zo zien misschien is dat veel van die dingen die je koopt soms ook niet zo goed zijn voor je kind of voor de relatie met je kind. Veel gadgets voor moeder en baby lijken te zijn ontwikkeld om je kind minder te hoeven aanraken. Terwijl aanraking en fysieke nabijheid voor kleine kinderen juist belangrijk is.

Natuurlijk willen ouders dingen aanschaffen voor hun kind en ook vrienden, opa’s en oma’s, ooms en tantes willen  leuke hebbedingetjes geven aan het nieuwste familielid. Laten we daarbij echter niet vergeten wat een baby nodig heeft: de liefdevolle nabijheid van zijn ouders, dag en nacht.

Communicatie, nabijheid en veiligheid; door Gonneke van Veldhuizen
Herontdekking van de babyknuffel; artikel op Kennislink
Veilig samen slapen artikel op la leche league.nl
De kracht van aanraking artikel op natuurlijk ouderschap.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s