Muziek maakt slim!

We leren onze kinderen heel veel zaken die belangrijk zijn voor hun latere ontwikkeling. Tanden poetsen, deelnemen aan het verkeer, sporten, een hand geven, keuzes maken, veters en een stropdas strikken, eten koken, met geld omgaan en misschien bidden.
Er is een bijzondere vaardigheid die fysieke beweging combineert met cognitieve vaardigheden en esthetiek die helaas toch aan veel kinderen onthouden wordt. Het spelen van een muziek instrument vraagt een goede samenwerking van verschillende vaardigheden. Bijvoorbeeld: iemand die piano speelt moet letten op houding van rug, armen en handen, tempo van bewegen en gebruikte kracht. Hij speelt de nootjes die op de lessenaar staan; hij leest ze en reageert op wat hij leest door bewegingen met de vingers op de toetsen. Door meer of minder kracht te gebruiken en de manier waarop hij de toetsen aanraakt brengt hij dynamiek in volume aan.  Speelt hij een stuk met orkest, moet hij ook op de dirigent letten, in het juiste tempo blijven en luisteren naar de andere partijen.

Onderzoek wijst uit dat het maken van muziek de hersenen traint in geconcentreerd bewegen, luisteren en kijken tegelijk. Hiervoor moeten beide hersenhelften goed samenwerken. Die samenwerking zorgt er weer voor dat musicerende jongeren zich goed kunnen concentreren. Door de noodzaak van regelmatig oefenen, het samenwerken in orkesten en/of bands, worden ook discipline, sociale en emotionele vaardigheden als verantwoordelijkheid nemen, afspraken nakomen ontwikkeld. Dit alles leidt weer tot een positief zelfbeeld en goed zelfvertrouwen.

Muziek lezen en spelen is ook een rekenvaardigheid: bolletjes in een schema van 5 lijntjes omzetten in een handeling die weer geluid wordt. Elk bolletjes heeft een waarde in toonhoogte, ritme en lengte. Muziek lezen stimuleert het analystisch denken en abstractievermogen van de muzikant. Kennis en vaardigheden die in de huidige wereld belangrijk zijn.

Door in een orkest of band te spelen, bouwt de muziekstudent ook een leuk sociaal netwerk op: in Nederland is de koor en blaasmuziekwereld groot!
In Nederland zijn veel mensen die als hobby zingen in een koor of spelen in een blaasorkest of beide doen. Er zijn meer amateur musici dan amateur voetballers. De meeste (blaas)orkesten hebben een instrument voor hun leerlingen of betalen mee aan de muzieklessen. Zo is muziek maken in een orkest voor iedereen haalbaar. Goed voor individu, vereniging en maatschappij en nog leuk om te doen ook!

Muziek maakt slim!

Online leren noten lezen
http://www.digischool.nl/mu/noten/

Zoek muziekverenigingen in de buurt:
http://www.tribillium.nl/muziekvereniginglinks.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s