The key to writing

The first key to writing is to write. Not think.
The first version, you write from the hart. Then, you go rewriting from the mind.
(Forrester in finding Forrester)

Omdat ik momenteel meer bezig ben met het schrijven van een verhaal, wat hopelijk in de loop van 2012 een boek wordt, kom ik minder toe aan het schrijven van blogberichten. Ik betreur dat wel, maar met een deadline van zeker duizend woorden per dag blijft er niet veel tijd over voor nog eens duizend woorden. Tenslotte wil ik ook mijn kinderen en lief af en toe zien en spreken, mijn huis zo nu en dan opruimen en schoonmaken. Daarnaast moet ik ook nog wat werk verzetten om de huur en het eten te betalen.
Schrijven is een discipline, een vaardigheid die dagelijkse discipline en oefening vereist. Zoals een topsporter dagelijks zijn spieren traint om in vorm te blijven, zo zal een schrijver dagelijks schrijven. Achter een toetsenbord of met een pen en een blaadje papier, al naar gelang de persoonlijke voorkeur. ‘smorgens vroeg, als de kinderen naar school zijn en ik nog niet weg hoef, of ‘savonds laat (snachts) als iedereen slaapt, zit ik vaak te schrijven. Gek genoeg misschien, maar als de kamer vol geluid en mensen is en ik vaak wordt afgeleid, dan kan ik eigenlijk het beste schrijven.

Schrijven voor een blog is niet veel anders dan schrijven van een verhaal, en tegelijk ook weer wel. Voor het verhaal dat ik nu aan het schrijven ben, zoek ik dingen op, lees andere boeken over het onderwerp en de tijd waarin ik het verhaal wil laten spelen. Ook put ik uit eigen ervaringen en belevenissen. Elk verhaal en elk boek zal iets vertellen over de schrijver. Alleen de schrijver weet welk deel autobiografisch is en wat is gelogen of gestolen.
Voor een blogbericht zoek ik zaken op die een relatie hebben met waar ik over schrijf en maak daar een link naartoe. Ik hoef tenslotte niet alles te verzinnen; velen hebben dat al voor mij gedaan, waarom zou ik geen gebruik maken van hun werk?
Er zijn overal op het web tips en trucs te vinden om te leren schrijven. Daarom ga ik met een gerust hart verder met mijn verhaal.

Finding Forrester

De huishoudcoach

Schrijfcoach

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s