Groepen en trapondersteuning

Vorige week fietste ik naar huis na een lange dag werken. Toen ik achter mij een andere fietser gewaar werd. Nou word ik niet graag voorbijgefietst, daarom deed ik een beetje meer mijn best. Maar de kwam zonder moeite naast me fietsen en begon een gesprekje;
‘Waait nog behoorlijk he? Gelukkig hebben we m hier een stukje mee.’
“Nou, ik heb eigenlijk altijd wind mee met deze fiets’  Ik kan niet nalaten te vermelden hoe blij ik ben met mijn elektrische fiets. Terwijl ik het zei, zag ik echter de battarij onder haar bagagedrager. Ik behoorde tot een nieuwe groep, waar ik me tot dat moment nauwelijks van bewust was geweest!De mens opereert van nature in groepen. De eerste (primaire) groep van de meeste mensen is een gezin, in de vorm van ouders en kinderen of  een woongroep, een commune, een tehuis, … Gedurende het leven van de mensen maakt hij deel uit van veel verschillende groepen, ontstaan door externe factoren zoals de schoolklas, zwemles, sportteam of ontstaan door keuzes zoals vriendengroepen en cafébezoekers.

Sommige groepen zijn ook heel duidelijken herkenbaar een groep; een sportteam of een fanfare korps herken je op een afstand.  Andere groepen zijn vaag en nauwelijks gedefinieerd, zoals de elektrische fietsers.
 Al die groepen samen vormen de grootste groep waar iedereen bij hoort: de maatschappij.
Veel van iemands gedrag is afkomstig uit een van de groepen waarin hij zich beweegt. Veel gezinnen hebben eigen woorden en uitdrukkingen, (familietaal) net als studenten van een bepaalde afdeling of een studentenhuis, veel beroepen hebben hun eigen jargon. Vaak weet je al door kort met iemand te praten of door een bepaald gebaar dat iemand in eenzelfde (beroeps)groep valt.
En dat schept een band: een taxichauffeur zal op vakantie een praatje maken met zijn collega, en dat voelt voor beiden anders als elk ander praatje met een klant.

Afstand moeten doen van een groep is meestal een rouwproces. In het beste geval gaat er een normale afsluitingsfase en afsluiting aan vooraf: aan het einde van groep acht is er een feest om afscheid te nemen van een fase en een bestaande groep. Als je plotseling niet meer kan deelnemen in een groep kan dat een rouwproces teweegbrengen of traumatisch zijn als de groep onvoldoende afgesloten wordt. Opeens niet meer je favoriete sport kunnen uitoefenen door een blessure kan op allerlei fronten behoorlijk pijnlijk zijn.

Mijn groepsgenoot op de elektrische fiets en ik zijn gezellig een stukje opgefietst. Lekker hard. We waren beiden erg tevreden over ons vervoermiddel en lachten samen om mensen die zich te jong voelen voor een trapondersteuning.
Zij was eerder thuis dan ik.
Even verderop haalde ik twee toeristen in die over hun stuur gebogen tegen de wind leunden. Ik herinnerde mij een tweet van @modernegezegden alleen dan anders.
2012: Hé, jij hebt een fiets met ondersteuning
2017: He, heeft jouw fiets geen ondersteuning?
Groepen worden soms ook bepaald door technische ontwikkelingen. 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s