Milk

Vanavond keek ik de film Milk, over de activist Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurder van de USA die in 1978 werd vermoord. In de film (uiteraard)  veel demonstraties met spandoeken, borden en spreekkoren. De meest gehoorde: ‘Gay rights now’  let wel; we spreken hier tussen 1970 – 1978.  Ik meld deze jaartallen, om duidelijk te maken hoe ver deze ontwikkeling gegaan is in dertig jaar.
In de jaren zeventig van de twintigste eeuw was homoseksualiteit in veel Amerikaanse staten min of meer verboden, de politie ontruimde regelmatig  ‘gay bars’ en wie homo was, sprak daar niet over, niet tegen ouders en niet tegen vrienden.
Een van de belangrijke plots in de film is de motie van een aantal gemeenteraadsleden om het via wet mogelijk te maken homoseksuele leraren te ontslaan  om hun homoseksualiteit. Uiteindelijk wordt deze motie verworpen, wat deels aanleiding is voor de moord op Milk en de burgemeester.
Iemand ontslaan om zijn homo zijn mag bijna nergens (meer) toch gebeurt het wel, met andere vage redenen dat iemand wordt ‘weggesaneerd’  of erger, weggepest.
Momenteel zijn de ogen gericht op Rusland, waar Putin een ‘anti homo wet’  heeft uitgevaardigd; er mag geen promotie voor homoseksualiteit gemaakt worden. En er zijn genoeg rechtse groeperingen die deze wet graag helpen handhaven. Dat maakt het voor homoseksuelen het veiligst om onzichtbaar te blijven; diep in de kast blijven en de straat mijden.
Toch zijn er altijd dapperen die dat alles weerstaan. En die zullen er altijd zijn. Want elk mens heeft een aantal onvervreemdbare rechten. En het gaat om homoseksuele mensen. Hoe ‘gay’ is het recht op bescherming, vereniging, privacy, huwelijk,…  De gevraagde ‘gay rights’ zijn niets meer of minder dan mensenrechten.
Ooit op een dag  komt een kind thuis uit school en zegt tegen zijn ouders; ik heb verkering met Jesse. En dan is  iedereen blij, einde.
Tot die tijd wordt er gedemonstreerd en geroepen om gay rights. Now.

(Extra vraag om over uw eigen vooroordelen te denken: welk geslacht heeft het kind in het voorbeeld in uw hoofd? en de ouders? en Jesse? en waarom doet dat ertoe? )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s