Participatie

Vanmiddag stond ik te wachten bij de bushalte. Ik reis best graag met de bus. Alleen fietsen vind ik nog fijner. Omdat ik een te lenen auto moest gaan ophalen, zou het niet handig zijn als ik was gaan fietsen. Dus ik stond bij de bushalte. Op tijd, want ook dat vind ik prettig, op tijd zijn. 

Er passeert mij een auto. De bestuurder herken ik en ik zwaai, waarop zij enthousiast terug zwaait. Even later gebeurt ongeveer hetzelfde en ik vraag me af waarom deze mensen niet stoppen om mij een lift aan te bieden. Vroeger stopte er vaak een auto als ik bij de bushalte stond. Toen ik nog een auto had, stopte ik zelf ook vaak als ik een bekende bij de bushalte zag staan.
Natuurlijk weten ze niet waar ik naartoe moet, tenzij ze mijn laatste check op foursquare hebben gezien maar dat verwacht ik eigenlijk niet. En dan nog; als ze mij vragen waar ik heen moet, geef ik daar graag een eerlijk antwoord op. Vooral omdat de vraag impliceert; ‘Wil je meerijden?’
Maar zoals gezegd, passeerden zeker drie bekenden mij in die tien minuten dat ik op de bus wachtte. Vriendelijk wuivend reden zij voorbij, mij in enige verwarring achterlatend. Ben ik vervelend gezelschap in de auto? Sta ik bekend om mijn onaangename lichaamsgeur? Bemoei ik mij met andermans rijstijl? Ik dacht het allemaal van niet, maar een mens zou er onzeker van worden. Misschien is het echter niet iets van mij, maar iets van de maatschappij. Is dat waarom Rutte zo op aandringt met zijn participatie maatschappij? Heeft hij ook ooit zo bij de bushalte gestaan, zich afvragend wat er aan de hand was, waarom niemand bedacht dat misschien wel graag mee wilde rijden in de richting die de bus uitging?

dan dringen  zich aan mij op: deze buslijn lijdt een noodlijdend bestaan en staat op de nominatie opgeheven te worden. Doen deze langsrijders niet júist hun taak jegens de maatschappij door mij niet een lift te geven maar mij te dwingen te investeren in de busonderneming? Maar als het hun zo aan het hart gaat, waarom gaan deze mensen dan zelf niet ook met die bus?

Is de participatie maatschappij:

  1.  iemand uit je dorp die bij de bushalte staat te wachten, een lift aanbieden, of
  2. hem niet meenemen en via de chipkaart geld te investeren in het lokale openbaar vervoer

Ik woon in zo’n fijn stil dorp, dat ik de bus al twee bochten ver hoor aankomen. Ik heb een grote auto met privé chauffeur vandaag …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s