Discriminatie

Zwetend werk ik mij met een schaar en een zaag door de dichte braambos heen, als de prins die Doornroosje komt bezoeken na honderd jaar. Langzaam maar zeker wordt het overwoekerde pad weer begaanbaar. De berg snoeiafval achter mij groeit terwijl ik mij dieper de braambos in werk.

Dan opeens tref ik een ander blad, een ander zicht een andere plant: midden op het pad, onder het woekerende bladerdak van de stekelige braam groeit een lijsterbes! Een luciferdunne stam met zes blaadjes. Een mini boompje dat in het duister onder dit bramen geweld tot wasdom is gekomen. Hoe is de vergelijking van de zaaier hier van toepassing? Hoe onwaarschijnlijk lijkt het dat midden in het duister tussen doornen en dood hout vruchtbare aarde gevonden is voor dit boompje? Toch staat hij er echt, en bij nadere beschouwing vind ik nog twee lijsterbessen en een meidoorn. Midden op het pad, midden onder de massa bramenstruiken.
Ik begin er zorgvuldig omheen te werken, maak ruimte op het pad en doe daarbij mijn best de kleine boompjes niet te beschadigen. Op zeker moment zit ik op mijn knieën en veeg met mijn gehandschoende handen takken en blad rond de smalle stammetjes weg.  Dan draai ik me om en terwijl ik de takken op de hoop gooi, zie ik plots wat ik aan het doen ben. Terwijl ik de bramen te vuur en te zwaard bestrijd en beschadig, mijn best doe ze uit te roeien op deze plek, bescherm ik deze kleine bomen, enkel en alleen om het feit dat ze geen doorns hebben, klein zijn en boom worden. Ik vind ze dapper in hun verzet tegen de overheersing van de braam. Ik vernietig een massa van de ene soort om een paar individuen van een andere meer ruimte te geven. Waarschijnlijk waren deze kleine boompjes ook met de braam als dak wel gegroeid tot volwassen bomen, sterker nog, de kans is best aanwezig dat ze helemaal niet gaan uitgroeien tot volwassen bomen, juist omdat ik ze plots in de volle zon en ruimte zet.
Er zijn veel meer redenen om deze kleine boompjes hetzelfde te behandelen als de braam; ze zijn spontaan gaan groeien op een plaats waar ik ze niet geplaatst heb; ze groeien net zo hard midden op het pad  en belemmeren de onschuldige voetganger de doorgang.  Ook qua biologische opbouw zijn ze vergelijkbaar met de bramen die ik met schaar, zaag en spade krachtig bestrijd.
Erger nog; de bramen leveren een redelijke afbetaling voor hun plaats in deze tuin; aan de grote hoeveelheid witte bloemetjes te zien, zal ik over een maand een ruime hoeveelheid zoete zwarte bramen kunnen oogsten. Terwijl de oranje vruchten van de lijsterbes, hoewel na verhitten eetbaar, bitter smaken.

Wat ik hier bedrijf, is discriminatie en racisme in zijn zuiverste en meest afschrikwekkende vorm. De ene plant geef ik alle ruimte, aandacht en mogelijkheid te ontplooien, terwijl ik de andere beknot, terugdring in het vak waar ik hem hebben wil, struiken daarbuiten uitspit en op de brandstapel gooi en zelfs die daarbinnen blijven zo weinig mogelijk ruimte geef om opnieuw te wortelen en zich voort te planten.
De ene gedachte roept de volgende op; Zou het niet eerlijker zijn iedereen te rooien die mij in de weg staat? Welk soort boom het ook is? Of een ieder de ruimte te geven om te groeien en tot volle wasdom te komen? Laat ik alles overwoekeren en mijn pad volgroeien, maak ik mijn eigen pad vrij van alle obstakels, vruchtdragend of niet,  of blijf ik discrimineren en vernietig ik de een en bescherm ik de ander?  Is dit de strijd om het bestaan, wereldoverheersing en het recht van de sterkste? Ik sta midden in het door mij aangerichte slagveld en kijk naar de berg afgesneden bramen en daarnaast de kwetsbaar ogende kleine boompjes.
Gelukkig word ik dan geroepen voor het eten.

Een Reactie op “Discriminatie

  1. Pingback: Kersenpitten | NishTexel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s