kleine ergernissen I: Geniet ervan!

Bij tijd en wijle verblijf ik best veel online. Ik zie facebook als een druk café, waar allerlei gesprekken door elkaar en tegelijk gevoerd worden; het is onmogelijk om al die gesprekken te volgen, maar soms hoor je aan de tafel naast je iets gezegd worden waar je wel op móet reageren. Gelukkig kan dat op facebook zonder te schreeuwen en meestal zonder dat mensen zich bedreigd voelen doordat je inbreekt in een gesprek.In al die gesprekken gaan er ook dingen opvallen. Hoe veel mensen op dezelfde manier reageren op een bepaald bericht bijvoorbeeld. Zo lees ik vaak ‘geniet ervan!’
Geniet ervan! Het is een opdracht, gebiedende wijs, vergelijkbaar met ‘loop door’ of ‘ruim je kamer op!’  Het doet mij denken aan een verhaal van een vriendin die in de kleuterklas door de juf op een stoel gezet werd met de opdracht; ‘ga je schamen!’ wat ze had uitgehaald wist ze niet meer, wel het hulpeloze gevoel van die opdracht; ga je schamen! Daar zit je dan. Er wordt iets van je verwacht, de juf heeft gezegd wat je moet doen; schamen. Maar hoe doe je dat dan?
Hoe ziet dat genieten er concreet uit?
Van Dalen zegt (onder andere):
Genieten (genoot, heeft genoten) I overg. I: tot zijn gebruik, nut, voordeel, enz. ontvangen; Hij geniet de vrucht van zijn arbeid; hij was gisteravond niet te genieten.
II: (onoverg): aangename gewaarwordingen ondervinden, genot smaken; Ik heb echt genoten; zij mochten slechts kort van elkaar genieten.

Je kunt dus in praktische zin of gevoelsmatig (van) iets genieten. En vaak zal dat samen gaan; een riant salaris genieten zal vast ook gevoelsmatig prettig zijn.
Als iemand schrijft; ‘geniet ervan!’ Bedoelen ze waarschijnlijk ‘heb aangename gewaarwordingen!’ en minder vaak ‘ontvang tot uw nut en voordeel!’  De goede intenties zijn me duidelijk.
Waarom valt ‘geniet ervan!’ dan toch onder mijn kleine ergernissen? Waarschijnlijk heeft dat ook te maken met het feit dat ik het zo váák lees. Als iedereen een boek aanbeveelt, is dat voor mij ook eerder een reden het niet te lezen. Dat ligt dus aan mijzelf.
Voor mij is ‘Geniet ervan!’ ook een boodschap die niets zegt. Niet over de schrijver, niet over de ontvanger en niet over de situatie. Toepasbaar op elke persoon en bijna elke situatie en daarom tamelijk leeg.
Het is zoiets als een tientje krijgen voor je verjaardag. Natuurlijk hartstikke leuk, en aardig en dankjewel. Als iemand een cadeautje voor me koopt, dat ik misschien niks vind, heeft iemand er over nagedacht wat hij mij wil geven. Hij/zij is eropuit gegaan om iets uit te zoeken, heeft op enige wijze moeite gedaan om dat cadeau te krijgen en bij mij te krijgen. Het zegt iets over de gever, over de ontvanger en over onze relatie. En daarom heeft het betekenis; persoonlijke aandacht en liefde. En daar kan ik altijd van genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s