De weg kwijt … ?

“Eerst werden negerzoenen verbannen, toen werd Zwarte Piet weggepest en sinds een paar maanden is de NS gestopt met ‘dames en heren’ zeggen en kunnen we bij de HEMA geen meisjes- en jongenskleding meer kopen. Al deze dingen zijn aangepast omdat een zeeeeeer kleine minderheid zich eraan stoort.
Ons land is de weg kwijt.”
Deze tekst kreeg ik gister onder ogen als start van een verder tamelijk onsamenhangende lijst gebeurtenissen en meningen, waaruit de schrijver meende te kunnen constateren dat  ‘(…) ons land knettergek is geworden!!!”
Natuurlijk gebeuren er altijd dingen waar niet iedereen het over eens is, gaan er dingen mis, soms met dramatische gevolgen, die ik in geen geval wil bagatelliseren.
Een samenleving heeft er volgens mij alleszins baat bij als een ieder zich daar veilig in kan bewegen. Dat wij als samenleving niet zouden moeten aanpassen omdat slechts ‘een zeeeeer kleine minderheid zich er aan stoort’ zou ik dan ook willen bestrijden.  Sterker nog; dat gebeurt al, is al gebeurt, en daar geven we niks om, sterker nog: sommige aanpassingen hebben veel mensen baat bij! 

Bijvoorbeeld: 
Bij elke oversteekplaats in de straat, de meeste bushaltes, bij elke winkel of openbaar toegankelijk gebouw is een opritje, een verlaging in de stoep, een platte drempel en een brede ingang. Heel fijn voor mensen met rolkoffers, kinderwagens, boodschappenkarretjes, skateboards en hoverboards. Deze handige dingen zijn echter gemaakt voor de zeer kleine groep (ca 1%) mensen in ons land die voor hun vervoer afhankelijk zijn van een rolstoel. in veel gevallen zijn dat soort voorzieningen zelfs verplicht volgens het bouwbesluit. 
Ook zo zijn ongeveer overal extra grote wc’s oorspronkelijk bedoeld om met zo’n rolstoel in te kunnen manoeuvreren. Die ruimte is natuurlijk ook heel handig als je een kind in een wagen bij je hebt of andere grote bagage die je niet uit het oog wilt laten, je wilt omkleden of een vorm van claustrofobie hebt.
Elk uur, soms vaker, is er op de radio verkeersinformatie. De radio in mijn moeders auto schakelt daar zelfs automatisch naartoe, daar zal iets achter zitten in de zender ofzo. De gegeven informatie, hoe actueel ook, is voor mij en zeer velen met mij 99.99% van de keren volslagen nutteloos. Ik weet niet precies hoeveel mensen er dagelijks over bijvoorbeeld de A1 rijden, vast een heleboel. Vergeleken met alle mensen in Nederland zijn het er echter maar heel weinig. Ik kom daar bijvoorbeeld ongeveer nooit.
Het televisiejournaal, het jeugdjournaal, de intocht van de sint en de toespraken op de opening van de Amsterdam Gay Pride worden tegenwoordig voorzien van een gebarentolk. naast de spreker, of rechts onderin het beeld staat iemand druk te gebaren zodat ook de ca 575.000 Nederlandse doven en slechthorenden deze gebeurtenissen woordelijk kunnen volgen. Veel televisieprogramma’s kunnen om diezelfde reden ook voorzien worden van ondertiteling. Wat heel handig is als je in een rumoerige omgeving wilt kijken, of die omgeving juist stil wilt houden.
Veel aanpassingen aan een kleine groep lijken zo op het eerste oog geen of een positieve invloed te hebben op het bestaan van iedereen.
De weg kwijt zijn is misschien helemaal niet zo’n slechte vergelijking, en een goed plan!  Wie weet komt ons land daardoor op een pad terecht, waar iedereen zijn weg weet te vinden. Niemand weet toch precies waarheen we op weg zijn met z’n allen 😉

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s