Vroeg!

Zo, hoe vroeg was jij dan wel op? Als eilandbewoner een veelgehoorde vraag, waar in het land ik ook bij wat voor bijeenkomst ook aanschuif. Het feit dat ik mijn reis begin (of bijna, het begint natuurlijk met naar de bushalte lopen) geeft mensen het idee dat ik vele malen langer onderweg ben dan ieder ander. Natuurlijk maak ik daar dankbaar gebruik van; als mensen koffie voor mij willen halen, of als ik de dag tevoren ergens mijn voeten onder de eettafel mag schuiven en een logeerbed bezetten. Maar dat is een ander verhaal.

Er is iets met vroeg opstaan. De een zweert erbij, de ochtenduren, voordat de wereld ontwaakt te benutten met zelfontplooiing, een boek schrijven, hardlopen, ‘alvast een hoop werk te verzetten’. Een doe-het-zelf bedrijf bouwde daar zelfs een reclame campagne op; de ochtend is van ons!  Of klussen voor acht uur beter gedaan zijn dan die van elf uur zou een interessant onderzoek kunnen zijn.

Vroeg is ook niet concreet, Ik ken mensen die half acht als heel vroeg opstaan noemen, anderen zijn dan al een paar uur bezig.
Lang geleden stapte ik elke dinsdag op de boot van zeven uur en reisde comfortabel met de trein naar het centrum van het Nederlandse spoorwegennet, om van daar naar de Uithof te fietsen. Daar had ik dan nog net tijd om koffie te halen voor de eerste les om half elf begon. Meestal kon ik ’s avonds weer naar huis, af en toe was er een SLB bijeenkomst in de avond, dan logeerde ik ergens. Op zekere dag stelde iemand voor om die SLB voortaan in de ochtend te doen, dus om negen uur te beginnen. In de discussie daarover zei ik in een gesprekspauze; ‘Ik heb iets over mijzelf ontdekt’ Iedereen die ooit een studieloopbaanbegeleidingssessie bijwoonde, begrijpt dat het stil werd en ik alle aandacht had. Dat is tenslotte waar het allemaal om draait; dingen over jezelf ontdekken.
‘Om zes uur opstaan vind ik geen probleem. Maar vijf uur vind ik het echt nog nacht.’ Hier maakte ik handig gebruik van mijn uitzonderingspositie als eilandbewoner, én had ik de mazzel dat de anderen in mijn groep allemaal redelijk dichtbij Utrecht woonden. Was daar iemand uit zuidoost Groningen of zuid Limburg bij geweest, was ik hier natuurlijk niet mee weggekomen. Nu wel, en het rooster werd niet aangepast. Little did I know…
Sinds een paar jaar werk ik op de centrale van ons openbaar vervoer. Vier dagen in de week begint mijn werkdag om vijf uur, wat betekent dat mijn wekker om 03.55 gaat. Is het dan nog nacht? Echt wel. Vind ik het naar? Ik vind het heerlijk! Ik fiets naar mijn werk als er verder niemand op straat is, tot een uur of acht beheer ik het kantoor in mijn eentje, ik dweil de vloer, doe een work-out, zet de radio hard, en (oh ja) stuur de busjes aan. De (vroege) ochtend is van mij!
En vanmorgen mocht ik uitslapen om naar de boot van zeven uur te reizen. 😊

Een Reactie op “Vroeg!

  1. Prachtig verhaal. Als ik zo’n Vroegop baan zou hebben was ik al snel ontslagen. Aan de rechterkant, in het blauw, nog veel meer verhalen. Ik zal er zo nu en dan eens eentje onderzoeken.
    Groeten, Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s