webinar

Vroeger had een schrijver een schrijfmachine waarbij je met enige kracht op de letters sloeg, wat dan een bevredigend gevoel gaf. Waarbij de letters die op het papier werden geslagen zich onder het geratel van de toetsen regen tot zinnen, gevolgd door een heldere ping als het tijd was om tegen de handel te duwen om met een prettig geratel het papier weer naar de andere kant te duwen en de volgende zin te gaan typen. Een lekker geluid, en de directe bevrediging van woorden, zinnen, verhalen, voor je neus, op een tastbaar papier. En als je niet tevreden was, of teveel schrijffouten had gemaakt, dan kon je dat papier met een ruk uit de machine trekken, verfrommelen en in de klaarstaande papierbak smijten, al dan niet met een fraaie boog. Tegenwoordig heeft de digitale wereld ook het schrijversambacht drastisch veranderd.

De schrijfcoach opent het webinar programma en staart naar het scherm van haar laptop waar niets lijkt te gebeuren. Ze kijkt nog eens dichterbij, zich niet bewust dat de camera bovenin haar scherm haar al filmt, ongenadig elke beweging en elke verandering in mimiek weergevend voor de kijker, die vol verwachting de webinarsite heeft geopend. Op zich is het niet vreemd, dat de schrijfcoach de eerste seconden niets zegt en een beetje verdwaasd net niet in de camera kijkt; er zal van alles gebeuren op het scherm, pas als zij ziet dat er mensen aangemeld zijn, zal ze daarop reageren. De kijker ontspant en wacht.
De schrijfcoach zegt nog steeds niets en lijkt bezig met zaken op het scherm. Een andere pagina schuift haar gezicht naar een klein blokje aan de linkerkant van het scherm.
‘Doet ie het of doet ie het niet?’ De stem van de schrijfcoach klinkt vertrouwd blikkerig door de luidsprekers van de laptop. De pagina met webinardata verdwijnt weer en de schrijfcoach is weer beeldvullend.
‘Thats the question’ zegt de schrijfcoach, die nog steeds niet door lijkt te hebben dat haar gezicht en stem door de krochten van het internet  in beeld en geluid worden gedeeld met de kijker die thuis op de bank zit te wachten op schrijfcoaching. Terwijl die kijker zich met een glimlach realiseert dat de schrijfcoach net twee tv programma’s achter elkaar heeft genoemd, wordt het scherm zwart en stopt de uitzending.  De kijker kijkt verbluft naar de duur van het webinar; normaal een minuut of vijftig, inclusief schrijftijd. Nu diezelfde cijfers, achter de komma…? Klopt dat wel? 0.59..?? Er is hier vast iets misgegaan. ‘Laat ik dan maar gewoon gaan schrijven’ denkt de kijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s