Schaduwen van kreukels

Van de week stond ik muziek uit te zoeken om te spelen met een tijdelijk ensemble. Omdat er andere mensen meedoen dan gebruikelijk, moest ik andere partijen opzoeken en om te zorgen dat die niet kwijtraken, kopieer ik die en houd ik de originelen in de kast.

Eén blaadje is in de stapel dubbelgevouwen. Ik leg het op de tafel en strijk met de nagel van mijn rechter duim de vouw er zoveel mogelijk uit. Dan leg ik het vel ondersteboven op de kopieermachine en druk op de startknop. De machine zoemt zijn bekende ritme en spuugt een blaadje uit. Ik pak de kopie uit de machine en controleer of de muziek leesbaar is overgekomen. Dwars over de muziek loopt een dunne donkergrijze streep, de schaduw van de vouw in het origineel.

Terwijl ik met de bladzij in mijn handen sta moet ik opeens denken aan een stukje dat op internet circuleert over een schooljuffrouw die haar leerlingen de gevolgen van pesten wil bijbrengen. Als je papier kreukelt. is het bijna onmogelijk om die kreukels weer eruit te krijgen, een rondje op google leert dat mensen daar veel naar zoeken. kreukels in mensen gladstrijken is nog lastiger. Traumata die zich in de hersenen en het lichaam vestigen, zijn niet eenvoudig weg te poetsen en kunnen door ogenschijnlijke kleinigheden weer actueel worden.
Als je verkreukelt of gevouwen papier kopieert, laten die kreukels schaduwen achter, pas als de kopie nog eens en die kopie nog eens gekopieerd is, worden de lijnen zachter en lichter. Pas als de oorspronkelijke boodschap bijna niet meer leesbaar is, zijn de kreukels ook vrijwel verdwenen.

Zo draagt ieder mens schaduwen de kreukels van generaties voorouders. Voorouders die oorlogen, slavernij, onderdrukking, vreugde en pijn hebben gekend, gedragen en doorgegeven. Een ieder voegt daar de eigen nieuwe trauma’s aan toe, de schaduwen veranderen elke generatie een klein beetje, grote kreukels blijven generaties lang zichtbaar, kleinere lijken vergeten en verdwenen. Zo heeft een ieder zijn eigen schaduwen en eigen kreukels, sommige gedeeld met velen, sommige uniek voor de eigen familie. Niemand is zonder schaduw van degenen die voorgingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s