Re(d)actie

 Misschien ben ik eigenwijs. Nee, ik bén eigenwijs, dat beschreef ik al eerder in een blog. En dat is eigenlijk helemaal niet zo’n slechte eigenschap.

Op dit moment ligt de proefdruk van mijn boek Week 31 bij verschillende proeflezers. Niet de eersten, het is voor deze proefdruk er kwam al in verschillende versies gelezen, bekritiseerd en becommentarieerd. Het leuke is dat iedereen iets anders vindt, tenslotte leest een ieder met eigen achtergrond en denkraam. En dan is het net als met koken, waar de een smult van een curry met spruitjes, gruwt een ander bij het idee.  


Reacties van lezers maken het leven van een schrijver leuk en kleurrijk. Het is tenslotte de bedoeling dat mensen lezen wat ik schrijf, en liefst daar iets uit halen. Of dat iets dan verhelderend is of ergerlijk, dat maakt mij niet eens zoveel uit. In beide gevallen is verhaal binnengekomen en heeft een ander mens bereikt. Die verbinding vind ik mooi.

Mijn taak als auteur is nu alle reacties te lezen en te beoordelen of en hoe ik die verwerk in het uiteindelijke product. Veel dingen neem ik zonder meer over, andere moet ik over denken en enkele laat ik met een glimlach staan zoals ik het geschreven en bedoeld heb. Lezers mogen best vragen houden. En ik vind schijnbaar ook woorden normaal die anderen vreemd vinden.  Zo schijnt spiegelen niet een bij iedereen bekent begrip te zijn en ook pun roept bij sommige vragen op. En ok (ja, zo spreek je dat ook uit!) moet oké zijn, mét streepje. Allemaal prime.
Bij sommige opmerkingen heb ik zelf vragen, dan ga ik op zoek naar onderbouwing voor ik besluit of ik het aanpas of niet. Bij vragen als: Mag een zin met en beginnen?  Hoe gebruik ik mijn lievelingswoord eigenlijk? Is google mijn vriend.  Want uiteindelijk is het mijn naam die op de cover staat, en ik ben een zeikerd, dan moet ik het zelf ook goed vinden. 😊 En mede dankzij feedback van zoveel proeflezers, wordt het EPIC!
Overigens: Het boek is al te bestellen, de bedoeling is dat het dan voor de feestdagen bij u in huis is. Ik kijk nu al uit naar de reacties!

Meer lezen van en over kleurrijke schrijvers? https://dekleurrijkeschrijvers.nl/blog/

In een boek kladden doet een beetje pijn, maar het is nu voor een goed doel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s