Kerstherinneringen

(Beetje context: Trouw vroeg december 2021 om de mooiste kerstherinneringen van lezers) Kerstherinneringen. Elk jaar komen er nieuwe bij. Maar welke is de mooiste, de meest bijzondere en waard om als verhaal in de krant terecht te komen, anno 2021?

Het dorp waar ik woon en opgroeide, heeft een lange traditie van kerstliederen op straat in de vroege uren van de 25e december. Ik hoor mijn vader naar beneden gaan, voetstappen buiten, het doorblazen van een bugel. In het donker van mijn bed wacht ik op de eerste klanken van ‘komt allen tezamen’ onder mijn slaapkamerraam.
Als vader terug is en de saxofoon weer in de koffer, ligt op de ontbijttafel een kerstbrood van een meter lang, ooit voor het eerst besteld door mijn opa, voor ons grote gezin. De lokale bakker heeft er een speciaal bakblik voor. Warme herinneringen uit vervlogen jaren, is dat bijzonder genoeg?

Kerstochtend 1995 was extra bijzonder; met ons kind van tien dagen oud en net 24 uur uit het ziekenhuis sta ik voor het raam te kijken naar de langslopende blazers. Als ze ons zien staan houden ze een extra stop en spelen ‘oh kindeke klein’ onder de lantarenpaal voor ons huis.

Kerstochtend 2017 vecht een vriendin in een Antwerps ziekenhuis voor haar leven. De volgende dag, net thuis van het concert met de fanfare waar ik inmiddels zelf ook speel, word ik gebeld dat zij de schade van het ongeval een paar dagen eerder niet overleefd heeft. Terwijl de familie in de kamer zich aan de post-concert vrolijkheid wijdt, zit ik alleen in de gang en huil.

Kerst geeft aan elke herinnering extra kleur en glans. We bereiden ons voor, versieren het huis van binnen en van buiten met lichtjes en groen. Wat er dan ook gebeurt, het wordt een herinnering die beklijft. Het was Kerst 2021 …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s