In mijn huis…

Als ik mijn internet browser minimaliseer, zie ik op mijn bureaublad een foto van mijn aanrecht; leeg en schoon. Een blik naar rechts zie ik direct dat dat wel een tijdje geleden is dat het er zo uitzag. Gister heb ik afgewassen, maar er is alweer het nodig aankomen lopen daar. Als ik van tafel opsta zie ik dat vegen en dweilen ook geen overbodige luxe zou zijn; wat wil je ook met twee hokken met caviae, drie mensen en een kat in huis in de winter.? zuchtend zet ik me aan het huishouden. Terwijl ik eigenlijk mijn internetbrowser afsloot om een eind te gaan lopen in het winterwonderland dat zich voor mijn raam aan het vormen is…Ik kan jaloers zijn op mensen met een schoon en opgeruimd huis.
Ik kom wel eens op bezoek in een fris en schoon huis, opgeruimde kinderkamers en verschoonde bedden, een schone kattenbak, geen stof op de trap of onder de tafel. Dan schuiven we aan de gedekte tafel voor een vers bereide maaltijd en dan vraag ik me af: hoe doe je dat? En heb je dan verder nog iets aan je leven? Soms vraag ik het ook hardop: hoe doe je dat? Als antwoord krijg ik dan een meewarige blik, of een ontwijkend; zo is het niet altijd hoor, alleen nu jij komt… soms krijg ik nuttige tips die ik dan een poosje probeer.
Ik kom ook wel eens bij mensen in huis waar het erger is dan bij mij thuis: manden vol schone (of vuile?) was in de kamer, de tafel vol diverse spullen, op elke stoel kleren, boeken, katten of papieren. Om koffie te drinken moet een plekje op tafel vrij gemaakt worden.

Beide bezoeken worden meestal gevolgd bij een opruimronde in mijn eigen huis; oud papier weg, post gesorteerd in de map, boeken in de kast en aanrecht leeg en schoon.
Misschien ga ik te weinig op visite, dat zou natuurlijk kunnen. Maar ik heb het vage gevoel dat ik iets mis, een aanleg of een gen misschien, of een motivatie of iets anders waardoor mijn huis altijd binnen een uur weer rommelig is.
Gelukkig is er hulp voor mensen zoals ik. Mensen die niet geleefd willen worden door hun huishouden maar die ook niet ’s avonds thuis willen komen in een afgebrand dorp.
Online is er de flylady, die dagelijks tips en ‘opdrachten’ geeft. Dankzij haar is mijn toilet in elk geval elke dag schoon. En mijn aanrecht bijna elke dag.
Ook het ontmoeten van meer mensen die een huishouden hebben (en dat zijn er veel!) kan helpen. Met elkaar praten over hoe je het doet en over hoe je het kunt verbeteren lijkt me een inspirerende ontmoeting. Mede daarom organiseer ik samen met Ruth Urbach van overzichthelpt zaterdag 25 februari 2012 een workshop met dit thema. Ik hoop daar een hoop leuke mensen te ontmoeten en wie weet wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s