Gespreksvoering II: een probleem

Een probleem, oplossen
Als iemand jou een verhaal, probleem of vraag voorlegt, ben je misschien geneigd om met een oplossing of antwoord te komen. Jij kunt de ander helpen! Geweldig! Iedereen blij, toch? Of waarom is de ander nu niet tevreden? Of boos?  > Gisteren kreeg ik weer een herinnering van een rekening die ik vergeten ben. Kost me zo €25 extra aan kosten. Zonde van het geld.

* Als je nou voortaan rekeningen meteen bij binnenkomst apart legt en een keer per week betaald, heb je dat niet meer.

 > Heb ik net van de week een nieuw spel gekocht in de stad, en nou doet ie het niet!
* Moet je meteen even teruggaan naar de winkel morgen, dan krijg je misschien een nieuwe

 > Ik solliciteer elke week een keer of drie, maar ik wordt steeds afgewezen. Uit sommige reacties blijkt dat ze mn CV niet eens bekeken hebben!
* Misschien moet je eens een sollicitatie training gaan doen? Daar leer je een hoop technieken om je beter te presenteren

Verwacht je dat de volgende reactie is:
> Ja, goed idee, dat ga ik doen. Dank je voor het advies!
Of
> Ja dat weet ik wel maar dat vergeet ik steeds/daar heb ik voorlopig geen tijd voor.
  Ik zou niet weten waar en waarvan.

Denk eens na bij jezelf, hoe zou jij reageren?
Veel mensen bespreken een probleem niet in de eerste plaats om een pasklare oplossing te krijgen. Misschien ook wel, maar een pasklare oplossing van iemand anders past zelden op jou probleem. Dus, als jij iemand een kant-en-klare oplossing biedt voor een probleem, heb je kans dat dit ontvangen wordt met een ‘ja, maar,….’ Of ‘heb ik al geprobeerd en toen…’  of misschien wel ‘dat zou een goed idee zijn, als…’ Klinkt bekend? Heb je vast zelf ook wel eens gezegd toen iemand jou een oplossing adviseerde.

Wat dan wel?
Meestal als iemand een persoonlijk probleem of vraag naar voren brengt, weet diegene eigenlijk heel goed de oplossing of het antwoord.
De kunst is naar de vraag te luisteren, door te vragen, samen te vatten en de ander te helpen door juist niet te helpen. En zo de ander zelf de oplossing te laten vinden. Ofwel: luister, luister, luister en toon begrip.
Luister naar wat er inhoudelijk gezegd wordt
Luister naar het gevoel dat er geuit wordt (of niet
Luister naar wat de behoefte is
Toon begrip voor de situatie van de ander

Door te luisteren, te begrijpen en zo te verhelderen wat het probleem is, zal de eigenaar ervan waarschijnlijk een oplossing gaan zien. Misschien wel dezelfde als die jij zo graag wilde adviseren, of misschien een heel andere. Maar het is zijn eigen maat oplossing en dat past altijd beter dan tweedehands of confectie.

Een Reactie op “Gespreksvoering II: een probleem

  1. Hallo,
    Super leuk om afgelopen zaterdag weer bij de LLL dames te zijn. Ik wilde vooral jou bedanken voor het inzicht dat je me hebt gegeven over dat ik alles weg geef en daardoor niks voor mezelf houd en dus minder weerbaar en minder kan incasseren……..dus ik ga oefenen om niet alles weg te geven maar een heleboel te houden voor mezelf. Super dank je wel hiervoor! kus van Antoinette Pittens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s